Clearaudio Records

Clearaudio hanglemezkiadó -  Elsősorban a lemezjátszói jutnak a legtöbbünk eszébe: gyártanak futóművet, hangkart, hangszedőket, fonófokozatokat, lemezmosókat és rengeteg kiegészítőt, de az analóg lánc tényleg legelső tagjának gyártásával, a hanglemezkiadással is foglalkoznak.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Vinyl

Bár CD-ket is kiadnak, hadd koncentráljunk itt a jó fekete lemezekre. Kínálatuk egy erős súlypontja a Deustche Gramophon aranykorából válogatott komolyzenei repertoár gyöngyszemei. A mostani újrakiadások a komolyzene gyöngyszemei. Peter Suchy úrnak sikerült az Universal döntéshozóit rábeszélni, hogy a Deutsche Grammophon archívumait megnyissák. Napvilágra került a Pastorale, a Varázsfuvola, Csajkovszkij zongoraversenye, Beethoven Tripelkonzert stb. Olyan előadók tolmácsolásában, mint Anne-Sophie Mutter Karajannal, Rostropovich, Martha Argerich, Fricsay Frigyes, a Bécsi Filharmonikusok Carlos Kleiber irányításával.

Az újrakiadott lemezek megszólalása jócskán rácáfol a Deutsche Grammophon lemezekről bevésődött előítéletre. Az emlékeinkben élő kép egy meglehetősen óvatos, néha már-már sávhatárolt, egy picit szürke megszólalás, mely jórészt abból fakadt, hogy a DIN 45500 szabványban foglaltak lejátszására kész, egyszerű lemezjátszóknak se legyen gondja az anyaggal. A DECCA, RCA, Mercury kiadók szokványos kiadásai az aranykorban sokkal bátrabb felfogás szerint, nagyobb kitérítéssel, bővebb mély tartománnyal készültek, jórészt dinamika kompresszió nélkül. Megdöbbentő, hogy a Deutsche Grammophon mesterszalagjai milyen részletgazdag, dinamikus, teljes sávszélességgel és pompás térábrázolással lettek felvéve. Nagy szerencse, hogy a felvételek készítésénél jelenlévő Wilfried Zahn úr hajlandónak mutatkozott az újrakiadásnál segédkezni, így mód volt arra is, hogy ötvözzék a felvételkori eredeti felfogás hitelességét a mai kor adta audiofil lehetőségekkel. Ráadásul Zahn úrnak a mesterszalagként nyilvántartott felvétel meghallgatása során feltűnt, hogy annak megszólalása átjátszás jellegű. Hosszas kutatás eredményeként az archívumban sikerült megtalálni a valós mesterszalagot is. Az újrapréselés természetesen limitált példányszámban, 180 g-os, „szűz” alapanyagra készül, az eredeti borítók hű reprodukálásával.

A jazz, blues, pop/rock területén figyelemre méltó saját kiadványokat jelentetnek meg.

Lemezmosók Lemeztisztítók

Felsőkategóriás lemezjátszók

Lemezjátszók mindenkinek