Fej- és fülhallgatók

Fejhallgató erősítőkért katt ide!

Fejhallgató, vagy fülhallgató?

Gyakran keverjük őket, pedig egyre jobban különböznek egymástól.

Fülhallgatónak ma a fülbe illeszkedő, fejpánt nélküli, fülkagylóba illeszkedő típusokat nevezzük. A sport modelleknek lehet külön "C" alakú, a fül mögött megkapaszkodó akasztója is, így ezeket egy szemüveghez hasonlóan lehet viselni a fülön. Ma a legtöbb típus már hallójáratba illeszkedő kivitelű. Vagyis a hangot egy a hallójáratba nyúló cső közvetíti. Ezek többsége szilikon fül illesztéket, vagyis harangocskát használ a kényelmes illeszkedésért. Ezek a kis szilikon illesztékek a legtöbb fülhallgatóhoz legalább három méretben már gyártó által is mellékelve vannak a fülhallgatóhoz. 

A fülhallgatók kis súlyuk és méretük miatt ideálisak lehetnek utazásokon, vagy a napi közlekedés során. Kis súlyuk miatt sportkiegészítőként is kedveltek. 

A fülhallgatók között egyre több a teljesen vezeték nélküli modell, amit a legtöbb gyártó True Wireless vagy TW modellként hirdet. Ezeknél a jobb és bal fülbe illeszkedő hangszórók között nincsen kábel. Az ilyen modellekhez minden esetben jár egy töltő tok is. 

A fejhallgatók a személyes zenehallgatás klasszikus eszközei. Kényelem szempontjából két nagy csoportjuk van, a fülre és fül köré illeszkedő modellek. A fülre illeszkedő típusok jellemzően kisebbek, könnyebbek és többnyire olcsóbbak is. Ezek aránylag több külső zajt beengednek. A fejhallgatók másik nagy csoportja a fül körüli, ami nem a fülön, hanem körülötte támaszkodik. Ezek bár nehezebbek, hosszú távon többnyire kényelmesebbek. 

A fül köré illeszkedő fejhallgatóknak is megkülönböztetjük két nagy csoportját, ám nem a viselés kényelme alapján, hanem egy műszaki jellemző szerint. A zárt fejhallgatók hangszórója mögött a fejhallgató teste zárt kialakítású, így a fejhallgatóba kevesebb külső zaj szűrődik be, továbbá a fejhallgató saját hangja is kevésbé hajlamos kiszűrődni. 
A fül körüli fejhallgatók másik nagy csoportja a nyitott kivitelű. Ezek hangszórója mögött általában valamilyen rácsozat van, amin keresztül a hangok egy része ki- és beszűrődik. 
Irodába, utcára, utazáshoz, vagy olyan otthoni használathoz, ahol fontos hogy a fejhallgató elválasszon a külvilágtól, érdemes zárt fejhallgatót választani. Ha a legfontosabb szempont a zene minősége, a fejhallgató által közvetített térérzet, akkor érdemes nyitott modellt választani.

Ha kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal!