IsoTek

Az IsoTek a tápellátás specialistája, aki mindig is arra kereste a választ, miként lehetne meglévő komponenseinkből a legtöbbet kihozni. 

A tápellátás kérdését a hifi világában sokáig nem kezeltük jelentős tényezőként, hiszen amíg az erősítőnek közvetlen fali alzat jutott, nem kellett lépten-nyomon elosztókat használni és főleg, amíg nem lepték el otthonainkat a kapcsolóüzemű tápegységek*, a tápszűrés ritkán érte meg a szükséges befektetést. Mostanra azonban az energiahatékonyság és a megannyi kényelmi szolgáltatás amit élvezünk, jelentős mértékben megváltoztatta otthonainkat, ahhoz képest amilyenek azok 40, 30 vagy akár csak 20 évvel ezelőtt voltak. Ma már kisebb rendszerekben is érdemes figyelmet szentelni a jó tápellátásnak. Ha mód van rá, külön tápösvényt építtetve, vagy épp tápszűrést használva. 

*A kapcsolóüzemű tápok tényleg szennyezik otthoni hálózatokat?

A kapcsolóüzemű tápegységekre szívesen panaszkodik a hifis közösség. Ez részben jogos, hiszen ezek a tápok, amelyek a számítógépeinket, a tévéket, telefontöltőket és ma már a lámpáinkat is ellátják az azok által kívánt, kis feszültséggel, működésük során zajjal terhelik a hálózatot. Ugyanakkor érdemes ezeket a technológiákaz is helyükön kezelni, látni a hátrányaik mellett a bennük rejlő hatalmas előnyöket, és nem át tudni, hogy a hátrányok is csak bizonyos korlátok között érvényesülnek. 

Hátrányok:

A kapcsolóüzemű tápok valóban zajjal szennyezik az elektromos hálózatot, ami már egy kisebb telefontöltő esetében is könnyen mérhető, ha azt közvetlenül a táppal szomszédos aljzatban, esetleg elosztóban vizsgáljuk. Persze ma már nem csak egy és apró tápot használunk otthon. A világítás, a tévé, a wifi router, a számítógépek és szinte minden olyan eszközünk, ami a hálózati 230 voltnál kisebb feszültséget kíván, ma már ezt technológiát használja. 

Előnyök:

Ne haragudjunk a kapcsoló üzemű tápra. Ezt a gyártók nem csak azért használják, mert olcsóbb az előállításuk, hanem azért is mert kicsik és hatékonyak. Ezek a tápegységek nagyban hozzájárultak a mai kényelmünkhöz és segítettek otthonaink energiafelhasználását kordában tartani.  

Korlátok:

Egy apró tápegység, amit az irodában bedugtunk, önmagában aligha fogja elrontani a hangzást a nappaliban. Különösen, ha a hifi rendszerünknek saját tápellátást tudunk biztosítani a biztostó táblától, egészen a készüléket kiszolgáló aljzatig. Vagyis, minél távolabb tudjuk tartani szeretett, A osztályú sztereó erősítőnktől a zaj forrásokat, annál könnyebb lesz a dolgunk. 

Persze, ha a tévével, a digitális médialejátszóval és netán még egyéb eszközzel (WiFi router) közös "konnektorból kell etessük" szeretett hifinket, könnyen lehet, hogy egy jó tápszűrő hatása feltűnő lesz. 

Az IsoTek által, a különböző termékekben használt tecnológiák rövid magyarázatáról itt találsz összefoglalót: IsoTek a tápellátás technológiája

IsoTek értékesítő pontok