IsoTek - a tápellátás technológiája

IsoTek - a tápellátás technológiája

The first input into any audio or AV system is electricity. It flows through the system, utilised by each component in turn to create the signal that eventually moves the speakers’ drive units or delivers the pixels on-screen. What we see and hear is ultimately fashioned from, and by, mains electricity – it is the ‘raw material’ from which the ‘art’ is created.

The mains supply is distorted by numerous factors as it travels from power stations to be distributed throughout our homes, eroding the performance of high-quality audio and AV systems. As the electronic devices we use proliferate and the demand for electrical power intensifies, the quality of the electricity we feed our systems continues to slide.

The escalation of mains-borne ‘noise’ means that the need for IsoTek’s clean-power technology has never been greater. ‘Differential mode noise’ is especially exacerbated by the switch-mode power supplies that are common in many modern devices, from computers to kitchen appliances. ‘Common mode noise’ is ever-increasing thanks to wireless networking in the home, with mobile phones, wi-fi and Bluetooth bathing us in a sea of airborne interference.

The quality of electricity we feed our audio and AV systems has a profound effect on performance, and that’s where IsoTek’s unique clean-power solutions come in. Without IsoTek, you are only accessing around 80 per cent of your system’s full potential, at best.

ELTÁVOLÍTJA A HÁLÓZATI ZAJT

Differenciális módusú hálózati zajt minden elektromos készülékünk tápegysége okoz (kialakítástól függetlenül) ami a hálózatról üzemel. Ez magában foglalja a mikrohullámú sütőt, a televíziót, a számítógépet, valamint az összes otthon lévő hi-fi komponenst is.

A Közös módusú hálózati zajok amit gyakran RFI-nek neveznek – olyan rádiófrekvenciás jelek, amelyek láthatatlanul körül ölelnek minket. Gondolj csak bele, mennyi adatot továbbítanak az okostelefonok és a táblagépek akár a 4G/5G mobil adatforgalomra támaszkodva, akár az otthoni WiFi routerrel kommunikálva. A hi-fi berendezések olcsóbb hálózati tápkábelei pedig ilyenkor, antennaként szolgálnak ezekhez a nem kívánt frekvenciákhoz.

SZINUSZ HULLÁM KORREKCIÓ

Azért, hogy a hifi komponensek a legjobb hangminőséget biztosíthassák, a hálózati feszültségnek a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie. Tiszta 50 Hz-es szinusz hullám, alacsony impedanciájú forrásból és rádiófrekvenciás zaj nélkül!

Az alacsony impedancia közel állandó feszültséget biztosít, függetlenül attól, hogy mennyi energiát vesznek fel a csatlakoztatott eszközök. A gyakorlatban jellemzően 5% körüli feszültségingadozásra számíthatunk.A hálózat alacsony impedanciája, ami 50 Hz-en jóval 1 Ohm alatt van, sajnos már jelentősen magasabb a rádiófrekvenciák tartományában (> 50 ohm > 100 kHz). Ilyenkor a 230V-os hálózat már antennaként viselkedik, s a rádiófrekvenciás zaj pedig már mérhetővé válik rajta.

Az IsoTek teljesítménytisztító áramköreit úgy tervezték, hogy alacsonyan tartsák az impedanciát, még a hangfrekvenciás tartományban is, s emellett a vonatkozó biztonsági előírásoknak is megfeleljenek.

TÁPGENERÁTOROK

A szokványos hálózati regenerátorokkal ellentétben az IsoTek technológiája egy teljesen új, rendkívül alacsony torzítású szinusz hullámot épít fel. A szinkronizált szinusz generátor egy optimalizált jelet hoz létre, amelyet A/B vagy D osztályú (Genesis One) erősítő áramkör után egy kiváló minőségű kimenő transzformátorba táplálnak, amely a primer és a szekunder tekercsek között egy letestelt rézfóliát tartalmaz, megakadályozva a torzítás és a zaj kapacitív úton történő áthaladását az egységen. Az eredmény akár 600 W folyamatos, újonnan előállított, kiváló minőségű energia.
A folyamat kritikus része az IsoTek egyedülálló szinkronizált szinusz rendszere, amely nulla időeltéréssel követi a hálózati frekvenciát, hogy ne hozzon létre destruktív harmonikus torzításokat a bejövő hálózati tápellátás és a megtermelt elektromosság között. Amellett, hogy ez kiküszöböli a torzítást és ultrastabil szinusz hullámot hoz létre, a Genesis a kimeneti feszültsége értékét is úgy szabályozza, hogy az 230 V +/- 1%-on belül maradjon. Összehasonlításképpen, az európai szabvány 230V +/- 10%.
A végeredmény egy rendkívül precíz és konzisztens 230V/50Hz-es hálózati szinusz hullám, észrevehetetlenül alacsony torzítási szinttel ami független a bejövő tápellátás minőségétől. Bármi is legyen a bejövő hálózati torzítás mértéke, a Genesis kivételesen alacsony THD-t (teljes harmonikus torzítás 0,05% és 0,17% között) biztosít tipikus terhelés mellett és jóval 0,3% alatt marad, még a legbonyolultabb terheléseknél is.
Link a szinusz hullám generátorokhoz: HTTPS://ISOTEKSYSTEMS.COM/CATEGORIES/SINE-WAVE-GENERATORS/