Heed Audio

Heed Audio

Néhány szó a Heed Audio múltjáról és jelenéről  - A "Heed evolúció" -

A Heed Audio önálló gyártócégként az ezredfordulón kezdte meg működését, jóllehet az első Heed termék 1993-ban látta meg a napvilágot. A cég története azonban még ennél is régebbre nyúlik vissza. Elődje, a Zsolt Audio 1987-ben indult útjára, elsősorban híres brit márkák magyarországi képviseletével és szervizével. Audiolab, Arcam, Celestion, Creek, Epos, Exposure, Heybrook, Ion Systems, NAD, Rega, Roksan, Royd, Spendor - hogy csak a legfontosabbakat említsünk. Az akkori lehetőségek korlátozottak voltak a készülékek importját illetően, ám ez a helyzet a 90-es évek elejére gyökeresen megváltozott, így a Zsolt Audio 1990-től már társas vállalkozásként a készülékek közvetlen kereskedelmével is foglalkozhatott. Ekkorra megszületett az első saját produktum is, az azóta legendássá vált StandART hangsugárzó család, amelynek különböző modelljeiből 4 év alatt több mint ezer párat adtunk el.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Miközben a fent már említett márkák exkluzív képviseletével, és számos egyéb termék forgalmazásával a napi gyakorlatban hatalmas tapasztalatot szereztünk, egyre szorosabbá vált a kapcsolat az Ion Systems Ltd. és a Zsolt Audio Kft. között. Ezek a "szappanos doboz" kinézetű készülékek abban az időben szinte egyedülállónak számítottak a "méregdrága hang/megfizethető vételár", valamint a rendszer-kiépíthetőség tekintetében. Így érthető, hogy rövid időn belül a hazai audiofil erősítő piac legnépszerűbb márkájává vált az "Obelisk".

Részben e sikernek köszönhetően, részben a kilencvenes évek elején még meglévő lehetetlenül magas vámtarifák miatt még 1990-ben elindítottuk az Ion Systems Obelisk erősítők hazai összeszerelését. Az Ion termékek építésével két év alatt szerzett tapasztalat óriási segítségünkre volt, amikor 1993-ban úgy döntöttünk, hogy teljesen önálló tervezési és gyártási tevékenységbe kezdünk. Heed Audio márkanév alatt kétféle erősítőcsaládot építettünk: míg az Obelisk One, PRO és PAS készülékek az egykori Ion Obelisk integrált erősítők külső dizájnban áttervezett, belső felépítésben korszerűsített változatai voltak, addig a Nexus termékeket (PRE 2.0 előfok, PAS 80 és a PAM 120 végfokok) már meghökkentően egyedi kapcsolástechnikájukról és valóban high-end igényű technológiájukról ismerhette meg a közönség. Mivel a Heed Audio termékek nagyobb részben belföldön kerültek értékesítésre, ezért - sajnálatos, de érthető körülmény - a szűkülő hazai piac egyre nehezebbé, a végén pedig lehetetlenné tette ezeknek a rendkívül nagy gyártástechnológiai igényességet követelő erősítőknek a rentábilis gyártását.

Az idő azonban feltartóztathatatlanul halad, és az igények változnak. 2000-ben új időszámítás kezdődött a Heed termékek számára. A néhai H&T újság egyik cikke kapcsán a németországi Marvel&Heiss cég (egykori képviseletünk) azzal az elképzeléssel állt elő, hogy nem tudnánk-e szériatermék formában megalkotni a publikációban látható quartz-vezérelt lemezjátszó tápegységet. A szót nagyon hamar tett követte és rekordidő alatt (három hónap!) megszületett az Orbit PSU, amely azóta számos országban vált a Rega Planar lemezjátszó tulajdonosok kedvenc "upgrade" termékévé. A sikeren felbuzdulva, szintén a német partner kérésére alkottuk meg a következő "kiegészítőt", a Quasar-t: ez a kétdobozos RIAA korrektor egy igazi high-end produktum megfizethető áron. E termékünk már nemcsak piaci sikert jelentett, hanem egy komoly szakmai elismerést is hozott a számunkra, hiszen a Fonó Előerősítő kategóriában 2002-ben egyedül elnyerte az európai high-end világ egyik legrangosabb díját, a kétévenként odaítélésre kerülő "Image Hifi Award"-ot.

A high-end "kiegészítők" fejlesztése és gyártása, illetve ezek exportja tehát jó döntésnek bizonyult. Így továbbmentünk ezen az úton és megalkottuk a Quasar kistestvérét, a Pulsart, amely egy diszkrét elemekből felépülő egydobozos fono-előerősítő - hihetetlenül kedvező áron. A Pulsar nemcsak a kisebb pénzű LP barátok számára kínál alternatívát, de igazi high-end igényeket is kielégít, amennyiben csak MM bemenetre van szükség. Sőt bizton állíthatjuk, hogy számos nagynevű high-end előerősítő 1-2 db IC-t tartalmazó LP bemenetéhez képest is lényeges javulást jelent.
Szintén egy H&T cikk kapcsán született meg a CanAmp, ami egy tisztán A-osztályú, együtemű fejhallgató előerősítő. Ez a "fekete doboz" elsősorban azoknak jelenthet kompromisszummentes megoldást, akik a fejhallgatójukat használják elsődleges hangsugárzóként, hiszen szinte filléres áron nyújtja egy triódás végerősítő hangminőségét - ráadásul sokkal korszerűbb és stabilabb elektrotechnikai bázison!