True Balanced - szimmetrikus phono termékek

Szimmetrikus jelátvitel - talán a legfontosabb új szolgáltatás a lemezjátszók világában

A studiókban már régen meghonosodott, a hifi világban viszont csak az elmúlt években kezdtünk komolyabb figyelmet szentelni a szimmetrikus analóg kábelezésnek. Látszólag apró változás, hiszen más alakú a csatlakozó és egy kicsivel drágább, több vezető szálat és szigetelést tartalmazó vezeték kell hozzá, az eredmény mégis jelentős. A szimmetrikus összeköttetés működési elvéből fakadóan, képes a külső forrásokból a kábelen át beszűrődő zajokat semlegesíteni. Így az erősítőbe szerelt Bluetooth, a Spotify vagy Tidal lejátszáshoz használt WiFi antenna és megannyi más nemkívánatos zaj avagy "elektroszomg" forrás sem okoz gondot. A szimmetrikus jelkábeleknek ez a tulajdonsága pedig különösen értékes az alacsony jelszintű összekötéseknél, ameilyen a hangszedő és a phono erősítő közötti kapcsolat. 

A Pro-Ject szimmetrikus összekötésre tervezett lemezjátszói és elektronikái segítenek kizárni a nemkívánatos zajokat, így még inkább képesek kiszolgáni napjaink egyre jobb részletezőképességű hifi rendszereit. A jobb kábelezés és ezzel egyútt a jobb jelkezelésnek köszönhetően ezek a hifi komponensek magasabb szintre emelik a zene élvezetét, akár a meglévő lemezeiddel, meglévő erősítőddel és hangfaladdal is!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Mi is az a szimmetrikus jelátvitel?

A tipikus szimmetrikus jelátvitel, amit leggyakrabban az XLR csatlakozásról ismerhetünk fel, a hagyományos RCA végű kábelekben is használt analóg jelet továbbít, egy kis extrával. Ez a kis extra nem más, mint az analóg jelnek egy másolata, fordított polaritással. Ez a fordított polaritás lehetővé teszi, hogy a kábelen a jelbe esetlegesen beszűrődő zajokat szinte teljes egészében ki tudjuk szűrni a hasznos jelből.  

Hogyan jutottunk idáig?

A szimmetrikus jeltovábbítás előnyeit a studiók világában már évtizedek óta használják. Ezeken a helyeken ugyanis egymás közelségében működnek alacsony jelszintű eszközök, mint például a mikrofonok, illetve nagyobb teljesítményű berendezések, erősítők keverő és jelfeldolgozó elektronikák. A különböző, kábelen beszűrődő (indukált) zajok ellen pedig egyszerűen, olcsón és megbízhatóan használható a szimmetrikus jelátvitel.

Miért nem terjedt el korábban a szimmetrikus kábelezés a hifiben?

Otthon a forráskészülékek többnyire közvetlenül az erősítő mellett vannak. Tehát sokkal rövidebbek a kábelek s így a jelutak is. Több méternyi kábellel csak a hangfalakat szokás bekötni ám ezeket már akkora jelszinttel hajtjuk, hogy kábelükön indukálódó zajt az esetek többségében még ma is elhanyagolhatónak tekintjük.

Ám a legfontosabb, hogy amikor a HiFi meghódította az otthonokat a XX. század második felében, az átlagos otthonban alig kellett jelentős zavarforrásokkal számolni. A hetvenes években még a földelési problámák és a tévé készülékek okozták a legtöbb zajosodást. Azt, hogy a képcsöves tévék mennyire valós zajforrássá tudtak válni, jól illusztrálja, hogy a Star Wars fénykardjainak hangja is többek között képcsöves tévé által keltett zajból lett megalkotva.  A kilencvenes években a korai mobiltelefonok által keltett zaj lett része a hifizés hétköznapjainak. Megtanultuk, hogy a telefont nem szabad a hifire tenni, különösen amikor kazettát másolunk...

A mai hifi azonban más. Készülékek tucatjai kommunikálnak egymással rádiójelek útján. Nagyon sok erősítő rendelkezik beépített Bluetooth vagy WiFi modullal is így gyakran a jelkábeltől alig pár centiméterre dolgoznak kisebb rádióantennák.  

Mit nyerünk a szimmetrikus összekötéssel?

A szimmetrikus jeltovábbítás segít a beszűrődő zajok kioltásában, megóvja a jel tisztaságát. A felsőkategóriás CD lejátszók, DAC-ok és előerősítők hátlapján ma már természetes, hogy szimmetrikus összekötésre is módunk van. A hangszedők az előbbi eszközökénél 300-1000x alacsonyabb jelszinttel dolgoznak, így sokkal érzékenyebbek is a kábelen esetlegesen beszűrődő zajokra. Ezt a zajt tudjuk a szimmetrikus összekötéssel draszikusan csökkenteni.  

Ha annyira jó, miért csak most kezdjük használni?

A szimmetrikus kiépítés több alkatrészt követel a Phono elektronikában és maguk a szimmetrikus kábelek is gyakran drágábbak, ezért sokáig csak a legdrágább modellekben bukkant fel a szimmetrikus phono összekötés lehetősége. Illetve az olcsóbb, mozgó mágneses (MM) hangszedők hagyományosan úgy épülnek fel, hogy azokból nem lehet praktikusan szimmetrikus jelet kinyerni. A szimmetrikus phono összekötés térhódításának előfeltétele volt, hogy egy gyártó felvállalja, egyszerre kínál elérhető áron erre alklamas phono előfokot, lemezjátszót és kábeleket. A Pro-Ject 2022-ben az X8, majd X1 B és X2 B lemezjátszókkal, a Phono Box S3 B és DS3 B előfokokkal utat nyitott.