Álló hangfal állványos áron

Álló, vagy állványos?

Álló, vagy állványos? Most ugyanannyiba kerül! Az akció ideje alatt a Fyne Audio F302 fekete kőris és világos tölgy színvariánsa pontosan annyiba kerül, mint az F301 állványos hangfalak és egy pár Kanto SP26 állvány. Így talán könnyebb lesz a választás.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

 

Állványos vagy álló hangfalat?

Klasszikus kérdés, amire persze nincsen univerzális válasz, hiszen a hangfal mérete nem csak a zenéről szól, hanem lakberendezési kérdés is. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek általános tanácsok, fogódzkodók a választáshoz.

El tudod helyezni az álló hangfalat?

Az állványos hangfalak sokszor kerülnek tévé szekrényre, komódra, ami ha nem is ideális, de megfelelő alátéteket használva, elfogadható megoldás. Az álló hangfalat azonban nagyon nem illik szekrényre tenni. A hangszórók ugyanis így túl magasra kerülnek a hallgató pozícióhoz képest.

Milyen a jó állvány?

Aki még új a hifi világában, a műszaki fogalmakkal való kezdeti ismerkedés után könnyen hiheti azt, hogy az ideális állvány szinte végtelenül merev, mozdíthatatlan. A valóság azonban az, hogy a hangfal állványok még ha le is súlyozzuk őket, egy kicsit mindig is mozogni fognak. Akár csak század, vagy ezredmillimitéreket, de lengedezni fognak előre-hátra, miközben egyéb rezgéseket is felvesznek és elnyelnek. Ez nem baj! Sőt, gyakorlatban sokszor azokkal az állványokkal szólnak a legjobban a hangfalak, amik engedik azokat egy picit mozogni előre és hátra.

Persze az oly sokat emlegetett csillapítás és súlyozás ettől még fontos marad. Vagyis, ha az állványban van üreges rész, amit fel lehet tölteni homokkal, azt érdemes is megtölteni. A töltőanyag lehet homok, de sokan számolnak be jó eredményekről száraz macskaalmot használva. Néha fel-fel bukkan a fórumokon javaslatként a rizs is, de mi semmiképp nem tennénk, még ilyen tartós élelmiszert sem az állványba. Ugye senki nem akarja, hogy egy zsizsik kolónia legyen a hangfalai alatt?

Alátétek?

Akár állványos, akár álló hangfalról beszélünk, meg kell említeni az alátéteket is. Állványos hangfalak alatt, ha azok szekrényre kerülnek, kiemelten fontos a jó, lehetőleg rugalmas alátét. Állványok és álló hangfalak alatt használható tüske is, közvetlenül a földön, vagy egy kis tüske alátéttel kiegészítve. Ez utóbbi, túl azon, hogy megóvja a parkettát, rendelkezhet további csillapító képességgel, mint például a Bluehorizon Spike Shoes.

Na de mi a jobb, az álló, vagy az állványos?

Az állványos hangfalak egy fontos előnnyel rendelkeznek. A mély, vagy mély/közép hangszóró mögött nagyobb légtérrel rendelkeznek, ami miatt ezek a hangfalak könnyebben birkóznak meg a mély hangokkal. Többnyire az alsó frekvencia határuk is alacsonyabb. Persze az álló hangfalak nagyobb oldallapokkal rendelkeznek, amit a gyártónak merevítenie kell. Tehát egy álló hangfal nem csak a annyival több nyersanyagot követel amit látunk, hanem még belül is számos merevítést kíván. Így drágább is.

Ezt a gondolatmenetet megfordítva, ha adott összegből kell egy pár hangfalat venni, akkor az állványos modell esetében a költségek nagyobb hányada lesz a hangszórókra fordítva. Ez ugye jobb minőséget ígér, jellemzően a közép vagy magas tartományban, ám kompromisszumot jelent a mélyekben.

Reméljük segítettünk a választásban. Ha pedig további kérdésed van, írj nekünk bátran a Facebookon, vagy emailben!