HiDiamond kábelek

A HiDiamond kábelek manufakturális jelleggel, nem sorozatgyártásában készülnek Róma városában, egy zene rajongó szakember, Salvatore Filippelli vezetésével. A kábelek belső anyaga elsősorban réz, melyet a saját szabadalmú 4VRC technoloógiának köszönhetően nem kétszer, mint ahogy a legtöbb kábel gyártó, hanem négyszer égetnek ki, így sokkal tisztább és homogénebb alapanyagot tudnak előállítani. A saját munkagépeken készülő alapanyagot önnállóan húzzák elemi szálakra, melyhez később grafitot, vagy egyéb ötvözeteket kevernek. A kábelek belső területein a teflonnál 100x jobb szigetelő, és hangbeli képességekkel rendelkező XLPE anyagot használják, így a kábel linearitása nagyságrendekkel jobb más gyártóéknál. A rézhez kevert grafit a kábel belselyében kelezkező zajt csökkenti, mely a kábelen áthaladó jel minőségét rontaná. A kábelek extrém kis elenállással, kapacitással és induktivitással rendelkeznek, és mindegyik kábel több mint 4,2%-os ezüst ón ötvözettel forrasztott kivitelű, ami high-end minőségű csatlakozókban végződik. 

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft

A tökéletes gyártási minőséget a termékenkénti minőség ellenőrzés segíti, így minden egyes kábel kizárólag egy sor teszt után hagyja el a cég telephelyét, melyről a kábelhez mellékelt tanusítvány is tartozik. 

A kábelek hangjára a gyorsaság, kiváló részletgazdag megszólalás, a zeneiség és a naturális hang a jellemző. Nagy felbontó képessége mellett nem színezi a hangot, nem tesz hozzá, és nem vesz el belőle, koherens és kottázható színpadot és teret enged a készülékek hangjához. 

Az OFHC réz olyan kristály elrendezéssel bír, amely az egyik irányba természetes módon jobban segíti az elektronok áramlását. Az irány figyelembevétele esetén az elektromos jel jobb hatásfokkal, jelen esetben hangminőséggel, kevesebb torzítással továbbítható, ami a kábel minőségét javítja. Ez az indoka annak, hogy a HiDiamond kábelek mindegyikén nyíllal jelölve van a forrástól a fogadó készülékig a beépítés módja.

Fontos jelenség, amit szem előtt kell tartani, az u.n. skin, vagy bőrhatás. A jelenség lényege az, hogy a frekvencia emelkedésével a jel fokozottan a réz vezető felületén próbál haladni, és nem annak belső részében. Ez azt vonja maga után, hogy a relatív felület csökkenés kevesebb áthaladó áramot eredményez. Bár alig észrevehetően, de az átvitt hangtartomány felső része „elvékonyodik” –ahogy a jelenséget a szakma jellemzi. Ha csak egyetlen interkonnekt kábelt tartalmaz a rendszere, a jelenséget nehéz észrevenni, de ki tart otthon többféle jelkábelt?

A probléma igazi megoldása egyébként az, hogy csökkenteni kell az átmérőt, ezzel együtt a felületet, és így csökken a jelenség mértéke is. Ez az indoka annak, hogy aHiDiamond kábelek jóval vékonyabbak, mint az más gyártóknál megszokott. A vékony kábel egyetlen hátránya, hogy kisebb áram átvitelére képes. A vezető ér átmérőjének csökkentése csak egy része a megoldás előnyeinek, mintegy hozadéka a dolognak a rugalmasság, és az árnyékolás hatékonyságának javulása. Ha nagyszámú vezetéket alkalmaznak együtt, azzal gyakorlatilag képtelenség a megfelelő rugalmasságot elérni.

Emellett tudni kell, hogy a külső köpeny nagyon sűrű szerkezetű, hogy a kábel immunis legyen az elektromágneses interferenciákra. Éppen ez az Achilles sarka sok kereskedelmi forgalomban kapható kábeltípusnak. A mágneses interferencia röviden azt jelenti, hogy egy kábelen, ha váltakozó áram halad át, az elektromágneses teret gerjeszt. Ez az elektromágneses tér egy másik, a közelben elhaladó kábelben feszültséget indukál, amely azon zavaró jelként jelenik meg. A zúgás, és a torzítás ennek köszönhető, mint jelenség a csekély védelemmel ellátott kábelek alkalmazásakor. Az általános megoldás a jelenség elkerülésére, hogy a külső árnyékolást rászövik vagy rácsévélik a kábelre. Két egymástól részben elválasztott árnyékolás esetén lehetőség van arra, hogy az ellentétes fázisú interferenciák kioltsák egymást.

A külső fonat vagy árnyékolás olyan minőségű, hogy az a legkisebb elektromágneses zavart is képes távol tartani. Ez a kialakítás geometriájának köszönhető. Gondolhatja, hogy mekkora káosz lenne enélkül egy stúdióban, vagy a színpadon, ahol a sok kábel egymásba van gabalyodva. A HiDiamond laborban a kábeleket a normál szobai környezettől egészen az extrém körülményekig tesztelik, hogy megfeleljenek a magas elvárásoknak. A HiDiamond kábelek hatékony árnyékolása az, amely immunissá teszi azokat a külső zavarjelek ellen. El tudná képzelni a színpadon az előadót úgy, hogy mozdulatlan? A következő fontos dolog az elektronikus jellemzők közül a kapacitás. A kábel saját kapacitása a jelet fogadó egység bemeneti kapacitásával, és impedanciájával együtt egy aluláteresztő szűrőt alkot, amely korlátozza az átvitel frekvencia tartományát. Nagyon sok kereskedelemben kapható kábel 3, vagy 4 dB osztást végez az 5 kHz feletti frekvencia tartományon, amely a hangzást sötétté, komorrá teszi. Azért, hogy a 20 kHz-ig való átvitelt a lehető legalacsonyabb fázisfordítással, és frekvencia veszteséggel lehessen átvinni, a határfrekvenciának jóval magasabban kell lennie. A HiDiamond kábelek átviteli sávszélessége 100 kHz-re definiált, amely kivételes minőséget jelent.

És mi a helyzet a csatlakozókkal?

Tökéletes kontaktust kell biztosítania, és olyan bevonattal kell rendelkeznie, amely ellenáll a fém kapcsolatoknak. Emellett lényeges szempont az, hogy az egykristály éles széleinél se oxidálódjon érintés után sem, mert a gyenge minőségű elektromos kapcsolat zajt generál a rendszerben 

4VRC ® technológia:

Egyfajta gyártási eljárás, amely során a réz elemi szál négyszer van hőkezelve, ellentétben az egyéb gyártók által használt 2VRC technológiával. A 4VRC nagyobb anyag tisztaságot biztosít a kétszeri hevítésnél. Az elemi szálat négy különböző hőmérsékletre hevítik, mivel az forrás anyag tisztasága döntő jelentőségű.

A réz alapanyag feldolgozás előtt 16 mm vastagságú, 30 méter hosszúságú, amelyet extrudálással 0,1 mm vastagságú nagy pontossággal beállított átmérőre nyújtanak. A hossza ekkor mintegy 10.000 méterre nő. Minél nagyobb a réz tisztasága, annál könnyebb a rövid szakaszokon kalibrálni a paramétereit, és biztosítani a homogén minőséget. Ez különösen fontos lehet például a hálózati kábelek esetében, ahol a kapillárisok átmérője csökken, hogy a skin hatás (bőrhatás – az anyag felületen történő vezetése) csökkenthető legyen. A rövidebb jelkábelek esetében egyszerűbb megtalálni a megfelelő kompromisszumot a dielektrikum, és a felhasznált grafit mennyiség között, amely kombinációt a közép kategóriás, és a High-end kábelekben alkalmazzák. A 4VRC technológiának köszönhetően az anyag nagyobb tisztasága csökkenti a kábel induktivitását, kapacitását, és az ellenállását.

XLPE:

Százszor jobb, mint a normál teflon. Jobb az impulzus átvitel az alkalmazásával, ezért a zenei anyagok átvitele lineárisabb lesz, és a kis amplitúdójú szinusz hullámok is megőrzik a természetes formájukat, a hanganyag pedig a muzikalitását.

Grafit:

A 4VRC technológiában a rézzel keverve alkalmazzák. Megakadályozza a kábel belsejében a saját zaj kialakulását, így az elektromos jelek (nem más, mint a zene) tökéletesen zajmentesen továbbíthatók.

Egyéb befolyásoló tényezők:

Ellenállás:

A fémek vezetési képességével van kapcsolatban. Egy jó kábel ellenállása alacsony, hogy a lehető legkisebb veszteséggel tudja a jeleket továbbítani. Különösen fontos, hogy alacsony legyen az értéke, mivel a jel/zaj viszonyt komolyan befolyásolja.

Kapacitás:

Ha a kábel kapacitása alacsony, javul a jeltovábbítás sebessége. Ahogy a kábel hossza nő, természetes, hogy a kapacitása is nő. Itt jön be a képbe a dielektromos karakterisztika, amely megakadályozza, hogy a kábel minden jel energiát továbbítson az egyik végétől a másikig. A fém elemi szálak, és a szigetelő anyag között létrejövő dielektromos hatás elektrosztatikus energia tárolására képes, amely végeredményben úgy működik, mint egy kondenzátor. Ha a kábel permittivitása nagyobb érték, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb a kapacitás, azaz nagyobb mennyiségű energiát képes tárolni. Ennek az a következménye, hogy a hasznos jel bizonyos frekvencia tartományai fázisban késhetnek, valamint a háttérzaj is fokozódik. A zenei jel linearitása csökken. Egy fix értékű (lehetőleg alacsony) dielektromos tényezővel rendelkező anyag állandó hatást gyakorol a jelre, amely hatást könnyen lehet kompenzálni, így javítható a jelek átviteli sebessége. A HiDiamond kábelekben XLPE dielektrikumot alkalmaznak, és nem véletlenül mondják, hogy százszor jobb, mint az általánosan alkalmazott Teflon.

Induktivitás:

A lehető legalacsonyabb értéken kell tartani. A kábel induktivitása úgy a geometrikus, mint strukturális felépítésétől függ. Befolyásolja az átmérő, az anyag minőség, és az elemi szálak elrendezése is. Az általánosan alkalmazott fonott felépítés alacsony induktivitást biztosít. Ahogy az induktivitás nő, egyre nagyobb elektrosztatikus energiát fog tárolni a kábel, amely a hasznos jel torzulásához vezet. Ha még tovább nő az induktivitás, az már a kábel átviteli sávszélességét is csökkenti.

A különböző kábel gyártás fázisok 

Anyagválasztás, és a fonat elkészítés módja 

Ez a két összetevő rendkívül fontos, ezért folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani. Az alkalmazott hangfal, a különböző technológiák mind összefüggésben vannak a szabadalmaztatott 4VRC technológiával. A 4VRC nagyobb tisztaságot eredményez, mint a normál kétszeri hevítés. A 16 mm átmérőjű, 100 méter hosszúságú kiindulási anyagvastagságot a gyártás során 0,1 mm átmérőjű, 10.000 méter hosszú szállá dolgozzák fel. (A 0,2 mm anyagvastagságot a versenytársak alkalmazzák előszeretettel.) A nagy tisztaságú réz vezetőt sokkal könnyebb a paramétereknek megfelelő kisebb részekre felosztani, és állandó gyártási minőséget biztosítani.

A paraméterek állandósága

Különösen fontos tényező, mivel a késztermékek állandó karakterisztikáját garantálja. Folyamatosan kell vizsgálni három paramétert. Az elsődleges vezető szál átmérőt, az elsődleges vezető szál szigetelésének vastagságát, és a külső vezető szál teljes vastagságát. Azért nem igazán lát 100 méteres tekercsben árult kábeleket egy bizonyos kategória felett, mert rendkívül drága lenne fenntartani az előírt minőséget. Ha a réz nem éri el a legalább 95 százalékos tisztaságot, vagy a külső vezető ér ötvözet nem megfelelő, egyszerűen nem lehet csökkenteni a kábel átmérőjét

Komoly kábeltípust ritkán kapni 0,2 mm alatti elemi szálból. A kábel stressz mértékét befolyásolja a vezető szál központossága - a szigetelésben elfoglalt központosított helyzete. Ha a központosított elrendezés nem tökéletes, az jelentősen befolyásolja a hangminőséget különösen az interkonnekt kábelek esetében. A hangszóró kábelek esetében ennyire nem meghatározó. A hajlítás alkalmazható minimum rádiuszát is befolyásolja a kábel vastagsága. A jelkábelek esetén például 80 mm a dob magjának átmérője, míg a teljesítmény kábelek esetében 160 mm.

Fonat elkészítése

A kábel irány beállítása, a szigetelés, és az árnyékolás a következő lépés a gyártásban. Természetesen minden gyártó fel van szerelve olyan berendezésekkel, amely az emberi kéznél sokkal pontosabban képesek a fonás műveletét elvégezni.

Belső és külső köpeny

Külön egység, amely önálló fontossággal bír. Az elemi szálak között alkalmazott szigetelő anyag a belső köpeny, amelynek tökéletesen egyenletesen kell elhelyezkedni ahhoz, hogy a kábel koherens legyen, ellenkező esetben a kábel zajt termel. A magasabb kategóriás kábelek esetében a grafitot alkalmazzák a zaj neutralizálására

Forrasztás, és sajtolás

Körbe kell forrasztani hézag nélkül, ellenkező esetben a kapcsolat nem lesz tökéletes. A forrasztást szabályzott hőmérsékletű pákával kell végezni, megfelelő minőségű forraszanyaggal. Természetesen a kiváló minőségű csatlakozások alkalmazása elengedhetetlen. A csatlakozó felületnek tökéletesnek kell lennie, hogy kiváló átvitelt biztosítson az érintkező felületen. Galvanikus eljárásokkal különféle bevonat rétegek kerülnek fel a csatlakozókra, mint például a króm, vagy a rhodium, arany.

Ellenőrzés

Csak a folyamatos ellenőrzéssel lehet fenntartani a minőséget. Az alapanyag előkészítésétől kezdve, a gyártás különböző fázisain át a végtermék ellenőrzése több fázisban történik.

Utolsó művelet

A kábel elkészítése után a méretre vágás, és a csatlakozók felszerelése következik. Forrasztással, vagy sajtolással rögzítik a kábel részeket a csatlakozókba. Forrasztáskor ezüst tartalmú forraszanyagot alkalmaznak. A készre szerelt kábelt végső ellenőrzésnek vetik alá, amely a csatlakozások vizsgálata mellett a kapacitás, induktivitás, és ellenállás mérésére is kiterjed, hogy garantáltan megfeleljen az előírt paramétereknek.